Ko smo začeli prodajati čebelje družine v Francijo, se je pojavil velik problem pri maticah. Matice so morale biti čiste kranjice.
V našem kraju pa je velik problem pri vzreji matic, ker je blizu Italija in njihova italijanska čebela. Med nami in Italijo je hrib Matajur (1642 m), ki za matice in trote očitno ne predstavlja nobenega problema. Čebele potomke čiste kranjice, ki se spraši z italijanskim trotom, imajo značilne rdeče obročke.

Zaradi tega sem zacel iskati lokacijo, kjer italijanski troti ne bi bili prisotni. Čebelar Komac Branko iz Čezsoče, mi je predlagal, da bi poizkusil v dolini Bavšice, ki je v Triglavskem narodnem parku in obdana z visokimi gorami. Najbližji čebelar je kar nekaj kilometrov stran.

Poizkusil sem. Rezultati so bili še kar ugodni. Vremenski pogoji so tu zelo kruti in le najboljše matice in troti tu dosežejo svoj cilj.
V naslednjem letu sem se prijavil za kontrolirano vzrejo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije. Bovškim čebelarjem sem razdelil preko 30 matic, da so zamenjali hude in mešane čebele.

bavsica_vzrejacertifikat vzreja

Copyright © 2019 Čebelarstvo Lučka