Meseca februarja 1944 je bil lastnik teh cebel, ki je imel tedaj prijavljene 4 panje, neke sobote vecer v družbi še 6 drugih od partizanov seboj vzet. Pisal se je Weilgoni Stanislav. Že v mesecu marcu je bila tudi njegova žena z otrokom odpeljana v Nemcijo v neko taborišce. Inventar iz hiše je vzela oblast, cebele je pa obcina stavila na prodaj. Oglasil sem se kot kupec, ker so mi sorodniki od W. Žene rekli, naj bi jih jaz prevzel, ker sem že tajnik cebelarjev za Trebeljevo, Šmartno in Litijo.Tajnik obcine je rekel, da moram cebele umakniti proc, zato sem kupil tudi utico. Za vse skupaj sem placal 150 Rm, za kar sem prejel potrdilo.
Ko sem prejel utico v last, sem našel v njej:
Zaboj, obstojec iz 5 AŽ panjev, v katerem so bile tri bolj slabe družine,
45 praznih satnikov,
3 plocevinaste pitalnike,
2 grebljici in pokrivalo.

V cebelnjaku je bil do tedaj še en kranjic in morda še kake druge stvari. Kranjica je na dan, ko sem stvar pri obcini placal, odnesel Kremžar iz Jablanice, ceš, da je njegov. Kdo je odnesel drugo, ce je sploh še kaj bilo v cebelnjaku mi ni znano.
S 1. aprilom se je priselil v hišo g. Anton Matoz. Z njim in njegovo ženo smo se dogovorili, da lahko ostanejo cebele na mestu, za najemnino moram pa dati jeseni kaki 2 kg medu.
Imel sem ves april polne roke dela, da sem napravil:
Kozico, sipalnik, napajališce, kvacice in železje na vsa okenca, razen treh, mrežo na okno, itd. itd. Vedno je bilo kaj dela.

Koncem marca mi je cebele pregledal g. Pastor, ter našel, da ima vsak nekaj zalege, da so pa precej suhe, ter odredil, da jih naj pricnem pitati. Napravil sem iz 3 kg sladkorja in 3 l vode krmo, ter pricel pitati. Sredi aprila jih je pregledal Adamovic in našel: vidi oceno panjev.
G. Waland mi je posodil 27 satnic, pa sem žicil satnike in lepil satnice, kajti maja bomo prevešali.
6.5. Danes sem ocistil gornje predale medišca zaradi prestavljanja.
8.5. Dež, mraz že drugi dan, zato sem jih danes zopet gorko odel v medišcu.

dnevnik

11.5. Zadnji cas zelo slabo in mrzlo vreme že ves cas. Samo aprila je bilo kakih 10 dni dobro, potem pa nic vec. Ce bo tako, ne bo nic s prevešanjem. Danes toplo, pa mi je g. Walland prevesil vse tri panje. Vse so v lepem redu. Ce bo paša, bodo lahko precej nanesle. Novonapravljeni napajalnik po mojem izumu se dobro obnese. Starega sem dal Pastorju.
14.5. Odlicno topel dan, prav vroce. Cebele so res brencale. Toda že naslednji dan in še in še dež.
17.5. Danes sem prejel od Landesfachgruppe Imker, Klagenfurt nekaj od narocenih predmetov in sicer :
2 obrocka žice za satnike a Rm 0.40
1 vilice za odkrivanje a Rm 0.90
2 begalnici a Rm 0.50
15 cm maticne mreže Rm 0.54
100 kvacic galvaniziranih Rm 0.25
1 kolešcek za vtiranje Rm 1.10
1 za matico Rm 0.45

18.5. Danes lep dan. Dobil od Koprivnikarja naroceni roj, vidi št. 4.
Danes mi je Pastor posodil še 18 satnic. Torej sedaj izposojenih satnic:
Od Wallanda 27
Od Pastorja 21
skupaj 48
26.5. Satnice so prišle. Vrnil sem jih Wallandu in Pastorju, ter si 2 kg na potrdilo izposodil od Vidica, x Matjaža iz Tenetiš. X jih še vseeno na cisto prejel 6.60 kg. Mu bom že drugo leto vrnil.
12.6. Danes mi je ušel en roj, menda iz št. 2. Tocno nisem mogel ugotoviti Gorenc je pravil, da je popoldne eden brisal cez Grbin v gozd. Gorenc je povedal, da sta dva pitalnika njegova in pa 9 okvirjev za satje. Torej mi je sedaj ostal samo še 1 pitalnik. S casoma bodo vse odnesli.
16.6. Tudi danes je letel en roj okrog Ježe, pa nisem mogel ugotoviti, kateri bi bil izrojil, niti nisem našel roja.
Vse dni dež in zopet dež,cebele pa sede doma in so cisto suhe. Pastor je pred tednom tocil in baje natocil 30 kg medu, katerega je po Matozevi izjavi prodal žandarjem kg po 5 Rm, gestapom pa kg po 30 Rm. Uradna cena je pa 2 Rm za kilo, navijanje cen se hudo kaznuje. Arduš, red pa takšen!
23.8.1944. Cebelnjak! Cebelnjak v Sitarjevcu. Mttteleurop Bergwerk G.m.b.h. v Mežici mi je dovolilo postaviti cebelnjak v Sitarjevcu in vzeti nekaj lesa za uto. Ga. Zovic mi je podarila ogrodje, vrata in opeko za streho. In tako sva z mojim družbenikom mizarjem Kraljem dne 21. in 22.8.1944 v najhujši vrocini na soncu gradila uto.Izbral sem lep solncen koticek v mirnem kraju, vendar pri rokah. Oba dni sva delala kot crna živina. Nika je oba dni zelo pridno pomagala, Zora in mama pa samo prvi dan popoldne. Skopali smo breg, napravili ravan, postavili uto, pokrili, napravili vrata, okno, pod, zmanjkalo je pa lesa za obitek.
2.9. Radi suše ni nic medilo. Danes je pa zjutraj padlo par kapljic dežja in sedaj prihajajo domov obložene, da kar padajo na tla pred cebelnjakom.
1.11.1944 Vendar enkrat !
Skozi celo poletje sva pridno delala ob vsakem prostem casu in znašala skupaj. No, koncem oktobra je bila zgradba vendar gotova. Cebel pa nisva mogla prepeljati tja, jaz nisem imel panjev gotovih, potem je pa vreme nagajalo. Vceraj opoldne se je pa prikazalo solnce in je bilo toplo. Takoj sem šel in prestavil moje tri družine iz Weilgonijeve kište v moje panje. In danes zjutraj smo z združenimi mocmi selili cebele samotež iz Grbina na Siterjevec.Jaz imam dolnjo vrsto: 7 panjev, vsi prednje stane iz enotnih macesnovih dešcic, Kralj pa drugo vrsto: 7 panjev, vsi imajo prednjo steno slikano z oljnatimi barvami. Res lepo za pogledat. Tacega cebelnjaka nima vsa okolica. Notri pa visi nad mizo slika sv. Ambroža, patrona cebelarskega in pa Anton Janša; naslikala naša Zorka. Zacela sva takoj s krmljenjem cebel, ki so ob solncu silno izletavale. Vse solncne popoldneve prebijeva pri cebelnjaku.
17.12.1944 Solncen dan, snega še nic; cebele se prašijo ko poleti.
26.12. Takisto.
30.12. Sneg, mraz.
8.2.1945 Prvi izletni dan. Št. 2 in 3 sta mi umrla, ostali prav dobro prezimili.
10.3. Dne 2.3. sem prepeljal Weilgonijeve cebele iz Ježe v Sitarjevec, da jih imam sedaj skupaj, svoje tri in njegove tri. Do seda še vedno burja in mraz, resa cvete, da je kar rdec Sitarjevec, toda vreme ne pusti bere.
Od 1.3. smo kar cele dneve tu in sicer mnogo družin, samo spat hodimo še domov. Nevarnost pred bombardiranjem. Tako do 15.4.1945
1.6.1945 danes smo pa tocili. Dobil se okrog 20 kg medu od petih panjev. Najboljša je št. 2. Da ni vec, je krivda ker nimam satovja.
30.6. Cebelice, cebelice, vaš gospodar je žalosten, nikakor se ne more potolažiti. Jokal bi noc in dan, ker vaš mladi gospodar, ki se vas je tako veselil, v hladnem grobu spi. Padel je 18.4.1945 na Bršljinu in leži na pokopališcu usm. Bratov v Kandiji.
Dušan je baje veckrat rekel: ť Naš ocka ima pa cebele.Ť
Ni mu pa bilo dano vas videti. In zato se vaš gospodar, kadar mu je najbolj hudo zateka k vam. Hudo mu je pa vedno.
20.10.1945 Danes je Weilgoni odpeljal svoje cebele domov. Pokazal se je res velikodušnega. Dal mi je 300 din in pa pustil mi je tisti med, kar ga je bilo v medišcu. Bilo ga je morda vsega kake pol kile. Dne 14.10. sem zazimil one v Reka gozd, imajo le malo zaloge.
28.10. Danes sem pripravil vse za zazimljenje, nekaj sem uredil že danes teden.
Cebelice, cebelice, vaš gospodar je vedno bolj žalosten; vedno bolj žaluje za vašim mladim gospodarjem, ki že nad pol leta pociva v hladni zemlji. Nevzdržno tecejo solzice.
4.11.Danes je pripeljala gospa Komar, vdova ucitelja, ( hci ge.Žlindra) iz Ponikve 11 AŽ panjev s prošnjo, da jih vzamem pod streho. 8 sem jih dal v Svetcev cebelnjak na vrtu, tri pa v Sitarjevec. Vse ima na deset satov.
11.11. Danes pricelo snežiti, zato sem vtaknil slamarice notri.
23.12. Izletni dan.
13.1. Solncno, toplo, brez snega, cebele leto na reso.
Zima je držala od 15.1. do 1.2.
2.2.1946 Izletni dan. Cebele se praše. Pregledal sem vse, stanje doma dobro, samo prašilcek mi je umrl, zelo mi je žal.
2.2.1946 je v Litiji ustanovljena ceb. Družina, mene so izvolili za tajnika.
3.febr.1946 je bila v Litiji ustanovljena cebelarska Družina. Adamic je predsednik, jaz tajnik. Družina šteje sedaj že 50 clanov.
13.1.sva s Kraljem kupila: on 2 , jaz tri AŽ za ceno 2000 din panj. Spomladi jih prepeljeva iz Jevše v Siterjevec.
Od novembra 1945 imam na oskrbi 11 AŽ last ge. Komar iz Celja. Osem jih imam v Litiji, tri v Sitarjevcu. Danes 2.2. sem jih pregledal. Zelo mocne in dobro medene 10 satne družine, hude pa kot sam pezdir. Dobro so prezimile
6.2. Pregledal one pri Bucarju.Prezimljenje v medišcu je res dobro. Mala poraba, malo mrtvic.
7.2.Vceraj in danes solncno in toplo, cebele že letajo na reso.
Dne 16.3.1946 sva s Kraljevim fantom prepeljala kupljene cebele iz Jelše domov: on dva, jaz tri panje. En moj panj zelo težak, dva sta bolj lahka. Kralj si je napravil doma na Bregu nov cebelnjak, pa je vzel svoje cebele domov. Tako sem ga na lep nacin se znebil iz svojega cebelnjaka.
19.3. Danes sem pregledal cebele. Vse matice dobro zalegajo, tudi oni iz Jelše so bolj mocni, kot sem mislil, samo škatle so slabe.
4.5. Danes prepeljal Ivanove cebele v Cerknico. Dva sta bila iz Jelše, Enega sem mu pa jaz dal. Napravil sem mu tudi ves potreben pribor. Namestila sva jih v Grudnovi hiši na podstrešju.
19.5.46. smo tocili v Gozd-Reka. Vsi trije so dali ca 18 kg medu; eden je slabic.
25.5. smo tocili v Sitarjevcu. Približno po 6 kg na panj.
Sredi julija smo tocili zopet v Gozd-Reka in v Sitarjevcu. V gozd Reka je bil št. 5. zanešen na 4 satih, št.3. na vseh 9 in št. 2. na 7 satov. Vsega medu je bilo okrog 20 kg. V Sitarjevcu je dal panj po 5 kg.
28.7. smo šli : Adamcic, Gorenc in jaz v Temenico pogledat za pašo.Najeli smo v vasi Temenica 2 cebelnjaka, minist. za kmet. Nam je odobrilo pasišce v Temenici za 35 panjev.
4.8.sem pripeljal cebele iz Gozda nazaj v Sitarjevec.
12.8.46.smo peljali cebele na pašo k Prebilovemu mlinu v Temenici:
Adamic 7, Gorenjc 4, Vrtacnik 4 in jaz 5 panjev. Prevoz z tov. Avtomobilom. Racunal je 300 din. Je strašna suša . Ajde sicer dosti, toda ce ne bo dežja, smo se urezali. Jaz sem odpeljal panje št. 2,3,5,6 in štajerca 3.
12.9. Vsled suše so tudi cebele na paši le malo pridobile; dva panja imata nekaj v medišcu, trije so pa cisto suhi.

Copyright © 2018 Čebelarstvo Lučka