V letu 1991 smo razselili po 4 nakladne panje na nekaj lokacij v širši okolici Kobarida (Mija, Robedišče, karavla pri Breginju, Avsa, Jevšček, Kolovrat), da bi ugotovili pašne razmere na teritoriju, kjer ni bilo čebelarjev.
Toda v letu 1994 so se začele za te kraje nenavadne težave. Na Mijo se je priklatil medved in nam v začetku maja uničil vse panje. 
V naslednjem letu je bil bolj dejaven in je na dveh lokacijah v mesecu marcu zopet uničil vse družine. Obe stojišči (Avsa in Robedišče) sta bili od vasi odmaknjeni le okoli 200 metrov. 
V letu 1996 pa je postal še bolj pogumen in se je v aprilu pojavil v dolini pri našem glavnem čebelnjaku (Sužid 500m, Svino 500m, Kobarid 1500m). Razmetal je vse nakladne panje in odšel. Panjev na tovornjaku se ni dotaknil. 

Naslednji dan sem šel na sprehod k čebelam in našel razdejanje. Na prvi pogled je bilo videti, kot da je nekdo zanalašč preobrnil naklade. Po natančnem pregledu pa sem našel na enem satu odtis tace, ki bi lahko bila medvedova. Takoj sem javil na policijo in že naslednjo noč so bili lovci pripravljeni, da ga pričakajo, ker so imeli nalog za odstrel, medveda pa so že od jeseni zaman iskali. Okoli 23. ure je padel strel. 
Naslednji dan pri pregledu medveda so lovci ugotovili, da ga je pičila čebela v oko in se je zaradi tega prejšnjo noč tako hitro umaknil. Ker se še ni dovolj najedel, se je vrnil že naslednjo za njega usodno noč.
Zanimivo pri vsem tem je, kako se je medved zelo hitro učil. Na Miji je razbil streho, pokrov in naklado, ter odnesel satje v grmovje, da je v miru pomalical. V Avsah in Robedišču je že znal umakniti streho in pitalnik. V Sužidu pa je že znal naklado tudi obrniti, da so se sati razleteli po tleh. Potem jih je pomalical. Vsi deli panja, vključno z večino okvirčkov pa so ostali nepoškodovani.
V Robedišču smo po ogledu razdejanja sestavili panje, da ne bi bili mokri. Ko sva z Marijo čez nekaj časa prišla v Robedišče, so nama domačini povedali, da se je medved vračal in razmetaval naklade, dokler jih niso pustili razmetanih.

Po vojni v Jugoslaviji so se medvedi naselili tudi v naših krajih in vsako leto je slišati, da se je medved lotil kakšnih ovac. Čebele pa so bile poslastica le za tistega, katerega so ustrelili pri našem čebelnjaku.

Copyright © 2018 Čebelarstvo Lučka