Čim smo pokrili streho na točilnici, se je zgodaj spomladi pojavila osa in zacela delati gnezdo tik nad vrati. Neverjetno velika je bila. Na tanki nitki so se pojavile tri ali štiri celice v katere je zalegla jajčeca. Neutrudno je gradila nove celice, zalegela jajčeca in krmila žerke. Prav zanimivo jo je bilo opazovati. Nisem imel srca, da bi ji podrl gnezdo in jo uničil.
Kmalu so se izvalile prve ose in začele pomagati materi graditi satje in krmiti zalego. Začele so zapirati satje v značilno kroglo. Nekega poletnega dne, pa sem na tleh zagledal matico, ki je svoje poslanstvo opravila in se odpravila k zasluženemu počitku. 

Njene potomke pa so naprej gradile gnezdo in ga čedalje bolj širile. Na notranji strani so podirale stene in jih gradile na zunanji strani v pasovih in prekatih. To je trajalo do avgusta. V jeseni je začela njihova dejavnost pojemati, dokler nisem nekega hladnega jutra na tleh opazil nekaj mrtvih matic. 
Spomladi sem nestrpno pričakoval, če se bo pojavilo kakšno življenje v gnezdu, pa ga ni bilo. Gnezdo je samevalo celo leto. Naslednjo zimo so ptiči delno uničili gnezdo, ker so iskali hrano.
To so bile najbolj miroljubne ose, kar jih poznam. Celo leto sem hodil pod njihovim gnezdom, ropotal, delal, pa me nobena osa ni pičila, niti se niso zaletavale v nas. Tudi v točilnico niso hodile, čeprav je dišalo po medu. Z drugimi osami pa sem imel kar nekaj težav, saj so našle prav vsako luknjico.
Nekega dne pa sem le bil radoveden, če se bodo razhudile. S palico sem udaril v bližini gnezda po žlebu. Reakcija je bila neverjetna! Tri ali štiri ose stražarke, ki so stražile na vhodu gnezda so se zakadile v moj obraz in me temeljito opikale. Pri sebi sem hitro pomislil: “To kar si iskal, si pa dobil.”

ose

Ostale ose

Panje imam zapažene samo s penasto gumo brez vrat zaradi kondenza in vrata so bila vedno v napoto pri opravilih. Zaradi tega pa sem kmalu ugotovil nepričakovanega gostitelja. Če se pena ni povsem prilegala panju se je skozi špranjo priplazila nenavadna osa in začela graditi iz blata gnezda v katera je nanosila pajke za hrano in ko je zalegla jajčece je zagradila vhod z blatom. Večkrat so mi ta gnezda v napoto vendar se zavedam koristnosti te ose, ker so pajki nezaželeni zaradi svojih mrež v katere se ujame marsikatera čebela.

lesne-ose

Copyright © 2018 Čebelarstvo Lučka