Gospa Elvira, ki stalno prebiva v zgornjem delu Bavšice, je povedala za star čebelnjak v katerem so poslikani panji. Ko sva si ga z Maričko ogledala, sva vedela, da ga je potrebno ohraniti. Pogovorila sva se z bovškimi čebelarji, kateri so bili takoj za obnovo. V naslednjih dneh smo vzpostavili kontakt z lastnikom čebelnjaka, ki le občasno prihaja v Bavšico na dopust. Napisal nam je naslednje vrstice:

ČEBELNJAK POK. MATIJE KOMACA, BAVŠICA 12

Bavšica je bila stalno naseljena nekje v začetku 17. stoletja. Pred tem so imeli v tej dolini pristaje (“pašne postojanke”) nekateri prebivalci iz Bovca in Kal Koritnice in so bili tu prisotni le v času pašne sezone. Kasneje so posamezniki določene parcele – pašnike odkupili, očistili, pripravili skromna polja, si zgradili hiše in se stalno naselili. Tako je v Bavšico prišla tudi družina Komac – krajevno “Na Glavi” ali “Štefnovi Na Glavi”.

Pra-pra babica Matije Komaca Pepa – izjemno zanimiva in napredna ženska – je k hiši prinesla čebele. Po dokaj zanesljivem pripovedovanju je bilo to že okrog leta 1830. Pra-pra babica Pepa je čebele prinesla s Koroške, kamor je pogosto hodila peš in nazaj grede tovorila svežnje sadik sadnega drevja, predvsem znamenite tepke, orehe in jablane. Zaslužek od prodaje sadik je bil tudi eden od skromnih virov za preživljanje družine. Nekatera danes sicer že odmirajoča drevesa, ki jih je posadila ona, rastejo še sedaj (tepke, orehi).

Čebelnjak pra-pra babice Pepe je bil postavljen kakšnih 300 metrov od hiše, na sončni strani, pod strmim pobočjem Krnice. Ime pri Šuniku (šunik – domače ime za čebelnjak) se je ohranilo do danes. Čebelnjak je bil dokaj velik in zidan (pred desetletji je bil njegov tloris še viden), vendar se ni ohranil podatek, koliko čebeljih panjev je bilo v njem. Čebelnjak je prizadela naravna nesreča – velik kamniti podor, ki je čebelnjak verjetno delno porušil in je kamenje zasulo, po pripovedovanju, lepo in z ljubeznijo negovano malo parcelo, kjer je stal. Ali so Čebele po tem dogodku in po smrti pra-pra babice Pepe ostale pri hiši ni podatkov. Dejstvo pa je, da so se od tu čebele počasi selile tudi k drugim domačijam v dolini.

Novejše obdobje, ki je pomembno za obstoječi čebelnjak, pa je zakoličeno z letnico 1926. Takrat je stric Anton Šuler iz Bavšice podaril svojemu nečaku, dvanajstletnemu Matiji Komacu dva čebelja panja oziroma dve čebelji družini. Ta je s pomočjo očeta postavil manjši čebelnjak in kmalu je bilo v njem šest in več panjev. To je bila ljubezen na prvi pogled, saj so Matijo čebele spremljale vse do prezgodnje smrti. Po 2. sv. vojni se je Matija odločil, da bo čebelnjak preselil oziroma postavil novega, večjega na drugi lokaciji. Tako je nastal med leti 1950-1952 obstoječi čebelnjak. Čez nekaj let ga je še razširil, kar dokazujeta levi in desni dodatek k čebelnjaku. Matija Komac je bil čebelar samouk, a njegova velika predanost čebelam in ljubezen do njih sta bila vir bogatih izkušenj, ki jih je večkrat enakopravno delil in soočal tudi s poklicnimi čebelarji. Zanimivo je tudi, da je skoraj vse čebelje panje izdelal sam. Osnovnim načrtom je večkrat dodal še svoje zamisli in izboljšave. Vedno je tudi poslikal panjske končnice. V čebelnjaku je bilo največ okrog 26 čebeljih družin, a hude zime so stalež večkrat prepolovile. Čebelnjak je živel še nekaj let po gospodarjevi smrti leta 1981, potem pa je zaradi življenjskih okoliščin družine Komac hitro odmrl. In danes je pred nami spomenik kulturne dediščine potreben obnove!

bavsicaceb

Na upravnem odboru čebelarskega društva Tolmin smo se zmenili za delovno akcijo, da bi čebelnjak in okolico očistili in pregledali inventar. Akcijo smo organizirali 12.7.2003.
Ker čebelarsko društvo Tolmin nima denarja za obnovo čebelnjaka, smo na upravo Tiglavskega narodnega parka poslali prošnjo za macesnove deske, da bi lahko čebelnjak prekrili v alpskem stilu. Turistično društvo v Bovcu bo postavilo smerokaze in uvedlo čebelnjak med turistične znamenitosti Bovca. Sedaj čakamo na konec dopustov in obisk kustosinje iz čebelarskega muzeja v Radovljici in kustosa iz muzeja v Tolminu da bi nam svetovala pri obnovi čebelnjaka.

bavsicaakcija

Do sedaj smo imeli tri delovne akcije:

1. delovna akcija 12.7.2003:
Ciscenje cebelnjaka, panjev in okolice.
2. delovna akcija 11.10.2003:
Razdirajne cebelnjaka, pranje panjev, impregnacija tramov z belocidom, prekritje strehe z deskami in lepenko, podbetoniranje temeljev in betoniranje stranskih stebrov.
3. delovna akcija 18.10.2003:
Prekritje prizidkov in betoniranje tlaka v čebelnjaku.

Copyright © 2019 Čebelarstvo Lučka