Moje ime je Marija Sivec. Po izobrazbi sem gradbeni tehnik, v življenju pa sem počela veliko stvari, samo z gradbeništvom se nisem nikoli resno ukvarjala.

Moja “slikarska pot” se je začela, ko sem po trgovinah zaman iskala majhna, vendar izvirna darila, ki bi jih ob Novem letu podarila prijateljem. Doma smo imeli med in žganje, Dušan je naredil še medico (tisto pravo), vsebina je bila, embalaža pa zelo dolgočasna. Pa sem šla v Italijo, kupila barve in jo poslikala. Ni bilo nič posebnega, vendar začetek je bil in prijatelji so bili navdušeni. Morda bi pri tem tudi ostalo, če ena od obdarovancev ne bi bila tudi Malči Božnar, ki ji je bila stvar všeč tudi s tržne strani in je želela poizkusiti s prodajo. Najprej je naročila majhno količino, ki jo je v trenutku prodala, potem že malo več, interes je bil tudi v duty-free shopih in potrebno je bilo začeti resno delati. Potrebno se je bilo tudi uradno registrirati. Takrat smo si nadeli ime Lucka, ker smo se selili v Sužid in se je tako reklo pri hiši, pa tudi zato, ker je bila registracija Slikanje na steklo videti malo neresna- luckasta.

Zadeva je tekla naprej, izdelki so postajali čedalje boljši, vedno več je bilo naročil. Ker pa vsaka stvar, tudi dobra, postane sčasoma enolična in dolgočasna, mi tudi slikanje ni več nudilo nekdanjega užitka. Potrebovala sem nov izziv.

Dobila sem ga nepričakovano. Ko smo se pripravljali na izpite za čebelarske mojstre se je pojavilo vprašanje, kaj podariti našemu glavnemu predavatelju, direktorju čebelarske šole v Gradcu. Ne vem, kdo se je spomnil na to, da bi jaz nekaj naslikala na platno. Vendar – izziv je bil tu in ker je bilo dovolj časa, da bi moj možni “zmazek” zavrgli in nabavili kaj boljšega, sem poizkusila. Kolegi so bili z mojim izdelkom zadovoljni. In tako se je začelo. Vedno več in vedno bolje mi gre od rok. Narava ponuja vedno nove motive in ne mine dan, da ne bi videla kaj, kar bi si zaželela naslikati.
Tako danes poleg steklenic, ki jih še vedno polnoštevilno poslikavam, slikam tudi na keramiko in porcelanasate predmete, s posebnimi akrilnimi barvami, ki se ne poškodujejo pri pomivanju, z akrilom slikam tudi na les, včasih poslikam tudi kako ponev, ki bo nekomu v okras, tudi iz bomb sem že naredila pirhe…, najraje pa imam oljnate barve in platno.

slikarstvo

Copyright © 2018 Čebelarstvo Lučka